הכנה להנקה

הכנה להנקה מוצלחת בימים הראשונים

ניתן למנוע או להקטין מרבית מהקשיים הנפוצים בהנקה, אם משתדלים לעקוב אחר העקרונות הבאים להנקה מוצלחת בימים הראשונים אחרי הלידה.

פינוי טוב של חלב מהשד בימים הראשונים אחרי הלידה חשוב ביותר להנקה מוצלחת ונעימה בהמשך, כדי שהגוף ילמד לייצר עוד חלב. אם יש קושי בהנקה, עד לפתרון הבעיה, חשוב להתחיל בסחיטת החלב הראשוני-הקולוסטרום כבר בשעה הראשונה לאחר הלידה ובמהלך היום הראשון. את הקולוסטרום סוחטים לתוך כפית פלסטיק ונותנים לתינוק עם הכפית או במזרק בהאכלת אצבע.

קל יותר לחבר לשד תינוק שאינו בוכה, לכן כדאי להתאמן על זיהוי של סימני רעב מוקדמים :

  • התחלת תנועתיות של הגפיים
  • ערנות מוגברת
  • ליקוק השפתיים
  • תנועת חיפוש – הזזת הראש מצד לצד
  • קירוב ידיים לפה /הכנסת ידיים לפה
  • מציצה

הנקה על-פי דרישת התינוק, תוך היענות לסימני רעב של התינוק יום ולילה, ביממה הראשונה 6-8 פעמים והחל מהיממה השנייה 8-12 פעמים או יותר. 

חשוב מאוד לעשות כל מאמץ לאפשר לתינוק להתנסות בהנקה בשעה הראשונה לאחר הלידה, באם לא התאפשר הדבר יש לסחוט ידנית אפילו כמה טיפות קולסטרום מכל שד.

הצמדה נכונה של התינוק לשד מאפשרת העברת חלב טובה ומונעת פציעת הפטמות:

מיקום התינוק מקמי את התינוק כך שגופו צמוד היטב לגופך, והאף שלו מול הפטמה. איחזי בגוף התינוק כך שאת תומכת בגופו עם היד הנגדית לשד (למשל החזקת התינוק עם יד ימין כאשר את מניקה מהשד השמאלי). כף ידך תומכת בעורף ובגב ולא בראש .

תנוחת הנקה שכבי בהשענות לאחור (הנקה ביולוגית) הניחי את התינוק באמצע בין השדיים, אפשרי לו לזחול לכיוון השד, אפשרי לו "להתלבש" על השד בכוחות עצמו כאשר כוח הכבידה מסייע לו להעניק לשד גירוי עמוק עם עבודת הסנטר והלשון לשחרור החלב. חשוב להביא את התינוק אל השד, ולא להביא את השד אל התינוק. 

הנקה אינה צריכה לכאוב (למעט רגישות קלה בימים הראשונים). אם יש כאב ניתן לפנות לגורם מקצועי לאבחון הבעיה.

 מגע עור לעור היא שיטה לטיפול בתינוקות בימים הראשונים אחרי הלידה ובחודשי החיים הראשונים. מיתרונות השיטה: וויסות טמפרטורת הגוף ורמת סוכר בדם  והשפעה חיובית על הצלחת ההנקה. בימים הראשונים אפשר להניח כמה שיותר את התינוק עירום כשהחזה שלו מונח על החזה של האמא כשהיא נשענת לאחור, התינוק עם חיתול ומכוסה בשמיכה, למשל לפני/אחרי הנקה. 

הימנעות ממוצצים/פטמות מלאכותיות עד אשר ההנקה מתבססת, בערך בגיל חודש . אמנם ישנם תינוקות שמסתדרים מצויין עם שילוב הנקה ומוצצים, אך לחלקם הדבר עלול ליצור קושי ממשי.

כדאי שהתינוק ישהה עם אמא בביות מלא/אפס הפרדה, המאפשר הנקה על-פי דרישה ומגדיל את הסיכוי להנקה מוצלחת. יותר קל להענות במהרה לסימני הרעב של תינוקך כשהוא נמצא לידך.

בימים הראשונים, רצוי לצמצם את "זרם" האורחים כדי לאפשר לאמא לנוח ולתת לה זמן ללמוד בחופשיות ובנוחות כיצד להניק, ולהגיב בהקדם לסימני הרעב של התינוק.

ללמוד לבקש עזרה מהסביבה, ולהרבות במנוחה ביום, כי התינוק אינו מבחין בין יום ללילה.

מפגש הכנה להנקה אצלי בסטודיו

מיד לאחר הלידה מתחילה ההנקה והטיפול בתינוק הרך. אין זמן להערך מחדש, ללמוד או לחקור.

לכן חשוב לי מאוד כי כל זוג שעובר איתי תהליך הכנה ללידה יעבור גם מפגש הכנה להנקה.

ביחד נשאל שאלות כמו:

איך מתחילים מהלידה את ההנקה בצורה טובה?

איך לעזור שיהיה לי יותר חלב ויותר מהר?

מה עשוי להשתבש וכיצד לעזור לעצמי ולתינוק שלי עד שאוכל לקבל עזרה מקצועית?

כמה התינוק אמור לאכול?

כיצד נדע כמה התינוק ינק?

מה זה בכלל קולסטרום?

איך נדע האם ההנקה בסדר?

מה הם סימנים מוקדמים לרעב?

מה הם סימנים לשובע?

מה הם סימני האזהרה לקבלת עזרה?

כמה הנקות ביממה?

באיזו תנוחה מניקים?

מה הקשר בין הנקה לצהבת ילודים?

מה זה מקוניום? מה הקשר שלו לצהבת ילודים?

על כל השאלות הללו ועוד הרבה שאלות חשובות נענה במפגש האחרון של קורס ההכנה ללידה העוסק בכל המידע למעבר חלק של היממות הראשונות.

סגירת תפריט
Open chat
היי
נעים להכיר, במה אוכל לעזור לך?